Friday, February 5, 2010

Mari Bercerita Pasal Insan Dalam Perut

Hai.. kawan2.. kejap betul dah Februari 2010 yek.. diam tak diam gak hr ni dah masuk 22minggu aku bergelar preggy woman.. Warghhh pregnant?? Sape pregnant?? Aku?? Yearghhh aku dah pregnant rupe nye yek.. Syukur pd Mu Ya Allah.. Ni kire 1st n3 aku nk mengomel psl pregnancy aku.. setelah sekian lame aku pendamkan hasrat ni.. ade gak rakan blogger @ sinomosa tanye bile aku nk cite2 pasal perut ku yg kian membuncit ni he3x so lunch hour yg lame & ke mane ni.. aku nk wat gak n3 pasal si cute dlm perut aku ni..

Alhamdulillah.. Syukur sngt2 atas kurniaan & pemberian ini.. Tak terkata rasenye mengimbau kembali perasaan tatkala mengetahui yg aku dah pregnant.. Sungguh mencabar & amat berliku+onar+duri hari2 yg aku lalui menanti saat2 sekarang ni.. Lepas setahun jadik bini org aku tak pregnant lg, bleh la rilek lg.. rilek ke?? he3x tapi lps msuk 2thn.. uwawawa... Nak2 plak bile adik aku yg kenduri kahwin nye setahun lps aku dh timang anak dulu.. Memang Allah je yg paling mengerti perasaan yg aku lalui time tuuu.. Dah masuk 2thn, kalo org bg soklan cepu tak brape nk emas ni "bile lg??" "dah ade isi?" he3x soklan ni mmg dh lali utk telinga aku..

Nape beriye sangat aku ekk.. Al maklum la dah lame menanti saat2 ni.. Lame ke?? 2tahun lame ke?? Aku & hubby tak termasuk grup yg planning tak nak baby terus pas jd husben & wife.. Kire ade rezki, alhamdulillah & lg cpt lg bgus.. Bagi aku & hubby yg agak tak sabar2 nak anak ni mmg terasa lame yg amat sangat.. menghitung hari jek nak2 bile due date period datang.. ahaksss.. suspen siot.. Hu3x Nak plak aku ni bukannye makin hari makin muda.. makin hari bertambah usia.. Rasa layan blues tu bkn la dtg tiap2 hr pun.. ade timing2 tertentu jek ahaksss.. ase cam down giler berhangin 1 badan.. Namun saat2 yg aku lalui tu, aku amat bersyukur dgn adanya org tersayang di sekeliling aku yg tak jemu2 bagi aku semangat skali skala ujan renyai2 melanda diri mengenangkan nasib.. Thanx mama, uwan, zana, my hubby yg maybe teruji gak kesabaran dia org melayan karenah anak, cucu, sahabat & isteri dia ni tiap kali terlayan bluesss memikir pasal anak ni.. Thanx gak spesel utk ibu (family hubby) yg amat memahami.. Sekali pun dia tak pernah tanye pasal baby kat aku.. Thanx a lot buat sedara2, sahabat & kenalan yg juga tak ketinggalan dlm idopkn semangat aku balik.. Bukan stakat bg semangat, ade tu yg siap bg petua lg ha3x thanx a lot my dear frens.. Tak terkira rasenye nak sebut semua..

Alhamdulillah mungkin berkat kesabaran aku & hubby, akhirnye kami dapat berita gembire tak terhingga ni.. Aku rase kerdil nye diriku dengan kuasa Allah ni.. Tak sangka Dia makbulkan jugak doa kami selama ni.. Mr. Hubby kelu tak terkata time tu.. Ingat kan tak hepi ke, tapi terkezzzuuttt mcm x percaya katenye.. hik3x ye la kan.. Hubby aku tu kalo di bandingkan ngan dr segi emosi, aku la yg ketara emo nye.. kalo tgk dia, mcm tak risau je.. Maybe tak nak tambah tekanan kat aku kot hu3x thanx yer sayang.. Mane je aku ajak gi ikhtiar kat mane2 dia tak pernah membantah.. Tak kire la perubatan tradisional @ moden.. Sepanjang tempoh kehamilan masuk ke 3 & 4 bulan baru lah aku ada keyakinan utk berkongsi berita gembira dgn saudara mara & kawan2.. Risau gak mase awal2 pregnant takot bende tak elok jadik time tu..

"Ya Allah.. seandainya zuriat ini sememangnya Kau tentukan utk menjadi milik kami berdua, Kau peliharalah dia dan semoga selamat, sihat sempurna dalam kandungan sehingga dilahirkan, permudahkan urusan melahirkan, membesar & mendidik anak kami ini Ya Allah"
Terimbas aku sebelum aku sah pregnant tu, masin nye mulut sahabat kat opes aku @ sinomosa bile anak salah sorg boss kecik kami, Pn. Zalina yg anak nye Yaya, kalo ke opes kiteorg, mmg kerap ke tempat aku.. suke sngat dia usik2 aku.. "Haaa kak, yaya tu rajin dtg tmpat akk tu, de tanda2 mudh2an de rezeki cpt tu kak" he3x masin mulu ko ye.. Alhamdulillah.. tq atas doa kalian kengkawan..
Aku nak kongsikan gak kat sini 1 doa yg aku amalkan sepanjang lbh kurang 2bln sebelum aku sah pregnant.. Surah Al-Imran - ayat 38, tapi amalkan pd ayat yg bergaris tu ye..


Maksud ayat yg bergaris tu.. “Wahai Tuhanku! Kurniakanlah kepadaku dari sisi-Mu zuriat keturunan yang baik. Sesungguhnya Engkau sentiasa Mendengar (menerima) doa.”

Actually nye kan, doa ni aku dpt dua kali sebelum aku betul2 amalkan.. 1st time my bestfriend wedding ehhhh shilap taip plak.. one of my bestfriend Pn Zana yg bagi.. katenye pulun dia salin utk aku, dia dpt kat tv.. program pe ntah mase tu.. dia bagi aku, aku wat don't know jek.. kire aku tak ambik pot la nak hapal ke.. nak bace smpai hapal ke.. bile aku ngadu kat dia psl poblem ni, dia tanye aku dah amal doa yg dia bg?? He3x sori yer Pn Zana.. Kawanmu ini mmg degil.. huk3x 2nd time plak mama aku bagi.. mama aku pon excited salin dr tv katenye.. cayangggg korang.. tp anak mama ni degil gak time tu tak de la inisiatif langsung nak amalkan smpai hafal.. ketegaq sungguh kate org Kedah..

Tapi alhamdulillah di suatu hari yg indah itu, cewahhh.. ntah cemane aku sendiri terjumpe 1 artikel kat internet pasal ayat ni.. So time tu mmg aku belek tafsir & tgk ayat nye betol2 & sejak dr hr 2, aku pon tegerak la hati amalkan tiap2 lps solat & tiap2 kali aku berdoa pd Dia.. Ape yg penting doa tu mesti la disusuli dgn keyakinan yg tidak berbelah bagi pd Dia yg 1.. I.Allah moga Dia mendengar rintihan hati kite.. Terus ingatan aku pegi kat teman2 seperjuangan yg same2 lalui pengalaman mcm aku ni.. Buat As, Fuji, Azie, Tarita, Nor (Caj. Jalan).. korang pe cer ye?? kalo dah berisi gak mcm aku, alhamdulillah.. aku hepi sngat.. tp kalo belum.. aku faham cemane korang rase.. faham sngat2.. kite same2 berkongsi cerita dulu kan.. Aku dulu sampai pernah rase Allah tak sayang aku ke.. Ishh cpt2 aku istigfar balik.. Kuat kan semangat & jgn putus asa k kengkawan.. caiyok2.. Yg penting jgn putus asa tao.. Walau skali skala kite down tu, cpt2 kuatkn semangat balik.. pas2.. Usaha mesti kerap he3x Aku slalu doakan korang pon akn melalui saat2 indah ni secepat yg boleh.. Dah lame kite tunggu kan..

K la kengkawan, pjg sungguh aku becerita.. takot korang buhsan plak nnt.. ni blom aku start crite pasal makanan yg aku tingin makan, perubahan fizikal yg aku rase & pengalaman mase aku g check up hi3x.. I.Allah ade kelapangan aku mmg nk mengomel lagi.. so utk kali ni ckp la dulu aku nak abadikan pic baby mase aku scan time tu bersamaan 13 minggu.. Mase tu kat skrin dpt tgk baby gerak2.. terkapai2 je tangan & kaki dia.. time doc nk snap gambar dia, dia gerak & bg angle pungkoq plak hu3x Nak mengalir air mate aku mase tgk pergerakan baby time tu.. (mmg dah ngalir sket pon, nasib baik bilik gelap, doc & hubby x prasan hik3x) sungguh besar kuasa Allah..

Minggu : 13 Minggu... Saiz : Lebih kurang 3inci = 7cm

Untuk lattest scan kiteorg ber2 tak decide nak scan lg.. nnt la kot kan.. tp skali pk, 1st pregnant ni la mcm2 nak wat kan.. exited lbh sbb 1st experience..

K.. as usual.. Take Care & Ingat Allah Selalu k kengkawan

15 comments:

Ilhamny.com said...

best nyerr tgk scan tu..rasa mcm nak ngandung lg jek..
mengandung dan bersalin nih mmg memenatkan, dan kdg2 mengalir air mata sbb sakit2 badan..tp, segala2 itu mmg berbaloi, sgt2 berbaloi..
linda doakan segala yg terbaik tuk is and baby..ok..muahhh

SiNoMoSa said...

Salam Kak,

I tumpang gumbira yang teramat sgt,
Itulah berkatnya i tak gosok gigi selama sebulan, see masin mulut i kan ekeke
Masa i mula2 dgr berita u tue..mak aii i pun speechless dan rasa gumbira tak terkata..akhirnya Allah beri apa yg u inginkan..
Taking care kak..

angah said...

Linda :
tq so much linda.. he3x alamax nk ngandung lg yek, janji bg is lps dulu haaaa.. nnt ade yg kene bawak segendong bj pulangkan kt linda :p

tp mmg betoi r linda, alahamdulillah is dpt gak rase pengalaman tu.. dh dkt2 due nnt isao pk nk bersalin plak hu3x

Syima :
Huk3x memang masin mulut u tu smpai dh tumbuh ulser.. i.Allah i ase mulut i pon masin gak, u nye turn nk tamatkan zaman solo mudh2an dimakbulkan-Nya thn ni.. aminnnn.. Anyway, tqsm sis :p

Suliana said...

dah besar ke perut tu..:-) nnti upload le gmbr ngan perut comel tu..hehe..

aboypunye said...

eh budak tadika.. maneleh pregnant! ha..ha.. pepun semoga akak dapat melahirkan baby yang dapat menegakkan Islam agama kesayangan kita kelak.. amin. tahniah..tahniah..tahniah..

dlema.. said...

alhamdulillah is...
berair mata k.iema baca n3 kali neh..ujian yg is tanggong tu kira masih baru sgt..uhuk..terkenang pulak masa lalu...pape pon..jaga diri lelok..sesungguhnya..Allah Maha Mendengar segala permintaan hambanya..lg pong rase er..babe is neh nak umah baru kot..ahakss..xsangke eik..sampai bebulan xgosok gg..kna bgtao nor neh petua baru...bijak sungoh kwn is tu..sape name er...SAMOSA..uhh syedapnya mkn kalo mkn pepanas..nyam..nyamm.. (jgn mara er sinomosa..ekeke)

angah said...

Su :
Hik3x dh membesar sket,, tp kalo tgk dr belakang still mcm ank dara lg uhuk3x

Td kan su, papa akil dok nyakat/takotkan akk nk bersalin nnt sakit taooo dia kate.. hik3x akk kate nnt ngadu ngan su br tao :p

angah said...

aboy :
uit2 derhaka ni kate akk bdk tadika hua3x anyway tq yer pak suharto :p

angah said...

Kak Ema @ dlema : :) tq k.ema.. ye la kan, compare ngan k.ema lg lame kan Allah uji.. sy 2thn pn mcm ase ntah pa pe :p

he3x dh dok umah baru setahun lbh k.ema, br dia nak lekat ahakss.. pa pe pon alhamdulillah.. ade hikmahnye sebalik semua ni..

hmmm.. sinomosa namenyer, tp kalo geram tu panggil samosa je pn bleh hik3x bleh kunyah2..

lunacutee said...

jatuh gak air mata nor baca apa yg is tulis. tersentuh ht nama nor..uwawawa.. Apapun2 nor doakan semoga baby dan is sht & slmat melahirkan nyer.. Cayang is..

angah said...

tq yer nor.. jgn cedey2 tao.. is slalu doakan kwn2 senasib is akn merasa saat2 indah ni secepat yg bleh gak.. org kate doa mak buyung ni makbul kan he3x

Nur Hasyimah Mahasan said...

Tahniah again my fren....ni raser cam nk dapt baby lagi ni...hehehe...seronok je raser time pregnant n lebih seronok bila dh selamat deliver..pe pun jaga diri, ur baby inside...

kama said...

tahniah2.. tumpang seronok jugak.. tak sangka sgt seronok.. kat office tengok cool je.. heeeee..

angah said...

syim - tqsm :p he3x mudah2an berkat jd jiran ko aura dpt la irsyad adk dlm mase tdkat tuuu :p janji ko kene on bluetooth slalu k hu3x bleh aku bluetooth kn :)

angah said...

kama - hik3x tq dirimu sudi gak menjengah blog diriku yg x seberapa ni.. dirimu pon x lame lg dh nk 2kar status kan..

akn diriku tgk saat2 dirimu plak melalui saat2 sebegini hek3x mesti kiuttt dirimu pkai bj pregnant hu3x

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...