Thursday, March 24, 2011

Mata Tukar Jadik Minyak


Hi kengkawannnn semua..

haaa hari ni nak cte psl mata tukar jadik minyak..
Ishhh macam pelik sket je kan bunyi nye..

Alkisahnye.. semalam ptg ni la yg aku berjaya buat
Teringin nk berkongsi ngan kengkawan semua

Mata tukar jadik minyak?? Mesti jarang yg pernah dgr kot kan..
Tapi kalo points (dlm melayu kan 'mata') redeem jadik petrol (minyak)..
pernah dgr?? pernah?? x pernah?? pernahh?? x pernah??

Hehehe x kisah la pernah ke tak
Janji aku nak citer jugak2 ni...

Semalam ptg on 'd' way balik dr opes
tgk meter minyak kete dah lip lap lip lap
keta dh bg sign, nk kene isi minyak la tuuu

teringat adik aku pernah bgtao & dah buat..
yg points mesra card ni
boleh di redeem terus ke petrol
kire dapat minyak, tp tak yah kua duit time tuuu
aku pon teringin nak cube

nak buat mcm mane??


haaa kengkawan ade kad ni?

bagi yg ade kad ni, slalu kalo time beli myk &
bg kad ni kat casher tu & akan dpt point kan kannn kannn
jadiknye point tu akan bertambah tiap kali korang isi myk &
bg kad ni kat adik/abg/cik kak casher tu suh dia scratch utk dpt point

k.. sebelum nak redeem point jadik minyak ni
make sure korang tao brape jumlah point yg korang ade
(tak de la malu kang nk redeem.. skali point tak ckp kan)

ade 2 cara korang leh buat :
1. korang leh self service kat pam minyak tu
- masukkan kad mesra kat tempat kredit kad
- pas2 kene pilih bahasa
- then bile dh aprrove, akan appear kat screen tu
yg korang dh bleh start isi minyak

@ cara ke-2

2. korang gi kat adik casher kat dalam kedai
& gtao nak redeem point
utk isi minyak & bgtao jumlah RM yg korang nak isi

utk info semua
1000 points = RM10 okehhh

kalo ade 1400 points leh la isik RM14
hehehehhe tu contoh jek tuuuu..

semalam yg aku berjaya wat
melalui cara 1, aku self service je kat pum tu
alhamdulillah ok, aku redeem 3500 points jek
nak testing power hi3x
so dpt isi RM35 la kannn
& ade balance skit lagi point
(bleh la gune bile2 kot2 poket kering nak isi myk nanti)

so.. kengkawan yg agak setia (tak berapa nak setia pun boleh)
dgn Petronas yg ade kad ni & ade gune
boleh cek point korang bile gi petronas@
leh cek online kat SINI

dgn cara ni..
sedikit sebanyak kita dah boleh berjimat kannn
walau aku bukan lah pengguna setia Petronas
ikut dan je isi minyak, kalau Shell aku tenyeh plak kad Bonuslink tuuuu
sekali sekala guna, sambil2 tu boleh dpt kan point & berjimat
ye takkkk??

~ Take Care & Ingat Allah Selalu ~

3 comments:

Ilhamny.com said...

slalu isi shell...bagus2..leh tukar petronas la plak..ada byk benefit..

Nur Hasyimah Mahasan said...

nk citer ari tu kad mesra hilang...terus report dpt gant kad baru (mntak diorg transfer point ke kad baru n batalkan kad yg hilang) after 1 months dpt sms yg mata ganjaran dh ditebus (5000 point tu)...huhuhu...n hilang plak kat kaunter..cashier tu cuai n tebusan point pun berlaku di tempat kejadian gak..oh sadisnyer

puteraduyong said...

dapat juga manfaat walaupun sedikit...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...