Tuesday, May 4, 2010

34 Minggu : Ape Yg Perlu Di Bawa?

Hmm.. hampir tiap hr/ selang bbrape hr aku dpt brite kengkawan/ sedara yg dh slamat melahirkan baby masing2.. Alhamdulillah.. sronok & semakin teruja aku di buatnye.. Dlm pd tu, wat aku 'suspenious' (he3x pndai2 je cipta pktaan ni) pon ade.. almaklum 1st xperience kan..

Dan dah sepatutnye skrng, aku siap2 standby beg2 berisi brg2 yg perlu ada utk persediaan hr bersalin tu nnt.. Last weekend, sbb Mr. Hubby pon ade sbb 1st Mei-Hari Pekerja kan, so wat aku bersemangat lg la nk start packing2 beg2 tersebut.. Pack punye pack, ade lg brg2 yg aku x de lagik upenye.. selambe badak je aku ni.. wat nye bersalin awal kang.. x ke naye.. Pas2 yg aku pack tu pon 2beg jek (bag aku & baby) tp pas bace2 & search info lg, aku ase kene repack blk & jadikan 3 beg..

Tadi plak ade aku terbace blog kawan psl persiapan dia.. Br la keinsafan aku yg x settle kn lg pack2 brg utk ke hospital ni bertambah.. So aku nak list kan persiapan yg aku jumpe ade yg melalui internet, & pndangan kengkawan yg terdahulu melalui fasa ni dr aku.. Majalah Pa&Ma (keluaran Mei 2010) ade cite gak tp aku x abes khatam lg he3x


Brg2 yg perlu di bawa ke hospital:

1. Handbag aku (Buku Merah + my IC)
2. Handset

A. Beg Mama:
1. Kamera (kene pastikan ade bateri)
2. 3nos. baju/ t-shirts - cukup kers??
2. 2nos. stokin
3. 3nos. kain batik
4. Panties - yg disposal perlu ke ek??
5. 1no. towel & sapu tangan
6. Baju nak balik umah
7. Baju sejuk
8. 1 pek maternity / heavy flow menstrual pad
9. Selipar
10. 1 bag (berus gigi, ubat gigi, sabun mandi, sikat ect yg rase perlu)
11. Plastic bags (just in case diperlukan)
12. Thermos, cawan, pinggan - pakai ke cawan & pinggan ni eks??
13. Nursing bra, breast pad - yg ni aku list jek tp aku x dek pn lg hu3x, x de pon x pe kot ek..
14. Biskut, roti & air

B. Beg Baby:
1. 10 x disposable diapers
2. 3psg bj baby
3. 1 topi
4. 4nos. barut
5. 3set mittens & booties
6. 1 pek baby wipes
7. 1 botol minyak telon/minyak yu yee & vicks


C. Paper bag/Beg Kecik (to delivery hall):
1. 1 disposable diaper
2. Sepsang baju
3. 1 tuala (yg ada tutup kepala tu)
4. 1 towel mandi
5. 1 selimut
6. Set mandian & lotion baby
7. 1 barut - nurse2 kt hospital gomen sempat pkai kn ke barut ni kt baby kite??

D. Beg Papa:
1. 1 Kain Pelekat
2. baju sejuk
3. 1 tuala
4. Sikat
5. Majalah/ Buku2 kot boring mase tnggu
9. Wallet (IC)
6. Sejadah
7. Makanan/ Snek/ Air

Teringin gak tnye kngkawan.. ok ke pe yg aku list kan ni.. Kalo de pa pe yg kurang, kengkawan sudi2 kan la top up kasik cdgan yek.. Kalo de yg terlebih pon gtao la ekss.. kot2 aku ni terover ready plak, kot aku sorg nampak cam nk berkampung kt spital plak kang he3x

~ Take Care & Ingat Allah Selalu ~

8 comments:

Suliana said...

akak brsalin kat ne ni?? masa su dulu, bersalin kat hospital kerajaan, normal plak tu, jadi kejap je la duk spital.yg nak kena standby betul2 adalah beg nak berpantang tu. kalau tak siap, suh hubby bawakan, nanti ada yg tertingal, better prepare dari skrg..hihi..
masa su nak kuar spital tu, beg byk gile..nak pegang pun tak tahu yg mana 1, dgn baby lagi..nasib baik mak mertua ada, leh tlg bawakan. lagi 1, kamera tu penting bawa ke labour room..hihi.. kalau tak, hp pun ok, tapi curi2 la, sebab dia tunjuk 'no hp'. yela, nak amik gmbr bby fresh from womb kan.. sayang nye su dah tak de gmbr tu, sebab tukar hp ngan adik, dia jual hp tu, dgn gambar2 sekali ada dlm tu.

eh..terlebih sudah..bye!!

Suliana said...

kak, lagi 1, laptop/notebook:-) kang nak update blog cepat skit..tak sabo kawan2 blog ni nak tgk gambo bby..kikiki

angah said...

he3x tq su.. tang yg pesan bwk camera/hs ke labour room tu yg kalo su x gtao, maybe akk pong x hengat nnt..

akk i.Allah bersalin kt spital gomen nnt.. arap2 i.Allah normal la kan.. so x lame la kan dok spital..

haaa hokehhh.. beg berpantang tu la kn dh bleh siapkan gak.. hiiii akk ni slumber rock je ni.. tp pas ni kene siapkn gak laa..

tqsm su.. kem slm peluk cium kat budak encem si aqil yg makin hari makin gantenggg tu :p

SiNoMoSa said...

Salam U,

Minta maap..i dah terbagi komen scr terbuka wakakaka

angah said...

u mmg tao.. bnyak tol komen tp x bertaip yekkkk.. x pe i dh noted komen live u td he3x

Nur Hasyimah Mahasan said...

Alhamdulillah, nampaknyer persiapan almost ready n ok...n hopefully dimudahkan segalanya..n takde la lama stay kat hospital..aku mujur bersalin dlm kul 2pagi...n lunch dh kuar wad...

Ilhamny.com said...

is nak bersalin kat mana..linda dulu d HUKM.??barut bg jek..nnti nurse yg akan mandikan baby dan dia akan pakaikan apa yg kita bg kat dia..kalau kita bg topi pun dia akan pakaikan..

and lg satu kalau leh, suruh hubby masuk temankan ok...yg nih mmg penting..penting utk hari tua kita..hehehe

angah said...

Syim - tq.. alhmdlah ko kjap ke ek kt spital mase brsalin irsyad.. doa kn aku yek..

linda - ooo ok tq linda.. is plan brsalin either kt spital sg buloh(kalo de kt cni)@ kt spital k.pilah kt kg (kalo blk kg awal)

is pon kalo leh nk dia msuk skali, btol tu linda, utk hr2 tua kite eks :p tp 2 la masalah problem dia pernah kate dia mabuk darah dulu, tgk la cene.. kalo paksa msuk tkot doc kene layan dia lak dr layan is yg nk beranak ni he3x

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...