Thursday, April 29, 2010

Alkisah Chekup tadi

Yearghhh kengkawan, td utk kali ke-8 nye aku nyer regular checkup.. Sejak masuk 30minggu hr 2, aku dh kene start check 2mnggu skali.. So td, alhmdulillah blood pressure (bp) aku ok.. Masuk check kali ni, dh 2x tiap kali check jez timbang, ambik bp, test urine, cek baby (scan heart beat & pjg rahim) je pas2 bleh blk.. so dh 2x x yah kene amik darah.. jimat darah aku he3x

Cume yg x bp best nye check up hr ni, sbb aku dh 34mnggu, plak 2 berat bdn aku dh lebih 80kg kate JM (jururawat masyarakat) tu, so dgn segala hormatnya aku dijemput utk test MGTT (kandungan gula dlm bdn) yg mane aku kene la minum air gula.. huk3x ikot cte kengkawan & kakak aku, amatlah x best nyer pngalaman minum air gula ni.. tp pe nk wat, ade yg gtao, skurang2 nye skali spnjg tempoh prgnant mmg akn kene test minum air gula ni.. so sbb aku dh 34 mnggu, x dek hr len yg aku kene minum gak melainkan esok appointment kol 8am..

So start kol 1omlm smpai 8pg sok, aku dipersilakan berpuasa yek.. Dan lg 1, sebab aku pong lom dgr ceramah pasal ceramah susu ibu yg ikot kate JM tu hanya diadakan setiap jumaat, so kebetulan sok pon jumaat, so sok bleh la set utk dgr cramah tu gak.. kire kol 8 ambik darah dulu, minum air gula & kol 10pg ambik darah blk utk tgk hasil ujian.. smntara tnggu kol 10 tu aku attend la cramah susu ibu tu.. so x dek la lame & boring kene tnggu smpai kol 10 kan..

Adesss suspen plak nk kene minum air gula ni, arap2 la baik2 aja keputusan test aku sok.. Skrng kaki aku pong dh start sembab @ bengkak.. Espesli ble kt opes.. mlm tido aku as usual aku tnggikan kaki & pg sok nye akn susut.. tp sbb kat opes maybe sbb kaki berjuntai jek, lg la penyumbang terbesar kebengkakan kaki aku ni.. Sebelum msuk 8bln hr tu, x la tiap2 hr kaki ni ceni.. sejak dh msuk 8bln hr 2 la aku pasan akn kekerapan bengkak kaki aku ni.. Jgn ni slh 1 sbb aku de diabetis dah ler ekss..

K la kengkawan.. pray 4 me arap aku x dek la diabetis tu kan.. tp kalo de, redha jek la, mmg normal kot kan kalo sebelum prgnant x de, tp mase prgnant de diabetis.. ye kan??

K, i.Allah kalo sempat sok aku update brite terkini hasil minum air gula tu :) kalo x, i.Allah jumpe plak hr senin yer...

~ Take Care & Ingat Allah Selalu ~

6 comments:

Suliana said...

sedap air gula tu:-) tu agaknya su ada kencing manis, yg manis sume sedap..hihi

Ilhamny.com said...

xde pe kot..linda dulu naik dah 100kg..sib baik still xde kencing manis..doktot tu xpuas ati siap suruh buat lg skali..
tp mmg meluat pun minum air gula tu..linda siap nak pitam lg sbb terlalu manis airnya..kita dah la perut kosong..nnti g checkup tu, gi la ngan hubby..takut terpitam kerr..

angah said...

Su : hu3x dh rase td,alhmdlillah td bleh lps lg la nk minum, siap lumba ngan jiran2 sebelah lg sape abes lu he3x

x sangke su ade kncing manis plak ek.. tp mase pregnant je kot??

angah said...

ye r linda, mula2 cool lg x ase pa pe, dh sejam lbh br tease daaa mcm pening2 lalat sket + loya pn de.. Alhmdulillah b4 minum air gula result 4.0, lps minum 2jam pas2 5.3.. normal la kan..

Nur Hasyimah Mahasan said...

mujur la masa pregnant dulu tak kena minum air gula..maybe sbb berat bdan tak naik sgt kot..n normal je until bersalin..hehehe

angah said...

he3x ye r kot syim.. aku pn sbb brt nek la nurse tu suh wat gak utk rekod katenye.. bak kate su, sedap air gula tu hu3x kalo letak laici ke, air klapa ke.. lg la sdoappppp :p

tp ckp la skali minum.. arap x kene mnum g dahhh :p

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...