Tuesday, August 24, 2010

Kelahiran Nur Arissa – Part 1


Alkisah.. taiyibbb (kene ikot intonasi) aku akhirnye ditakdirkan jadik sorang mama setelah 2 thn lebih menunggu pada tepat jam 10.39pg 20 Jun 2010 secara normal setelah 3hari aku terpaksa/kena lepak kat wad & setelah baby dlm perut 9 hari lambat dr due date sptutnye baby kua (11 Jun 2010).



17hb Jun (Khamis)
Kol 11lbh mlm kat umah aku dh stat ase sakit sket2, tp ikot kan aku still leh control g, tp sebab aku ni dh termasuk dlm golongan yg terlebih hr & nak plak mama, uwan & kakak aku yg x sbar2 tgk aku besalin agaknye :p derang bekeras suh aku g spital mlm tu gak, ikot aku ase cam nk ilek g sbb de member aku (Zura) gtao kalo stakat sakit sket2 tu (selagi belum turun tanda darah/air ketuban) & kalo leh tahan, tahan la sakit lu sbb kalo smpai spital x bukak bnyak g, sure nnt kene godek2.. korang fhm2 sndri la kan pe bende yg kene godek2 tu hu3x..


Dah ditakdirkan aku dpt makan nasik & lauk spital selama 3hari tuu.. mcm2 pngalaman baru sempena nak bersalin ni aku kene lalui.. Warghhhh aku dah ase sndri mcm2 benda yg selama ni aku dgr org cte jek… Aku dah ase cene kene cek bukaan tu weeiiii.. Sampai spital dlm 2pagi tu, doktor cek & keputusannye.. pintu nya ngakkk bukak lagi donggg.. aiiyarkkkk.. aku ingat kot x dek bukaan tu, aku leh la balik umah, tekaan aku 150% silappp daaa.. sbb aku dh serah diri awal2 kt spital tu, stat la pngalaman aku kene tdo spital hr tu… aku dpt katil kelas 2 mase tu sbb pihak spital x pasan GL yg aku bawak, tp aku x kesah pong, mane2 pon ok asal aku de tmpat nk tdo he3x


Bermula lah rutin aku kat spital, kol 7 bekpes.. kol 9 doktor biasa akn round & Jururawat Masyarakat (JM) akn amik blood pressure & cek jantung baby. Hepinye tiap kali dgr degup jantung dia.. Ekceli nye bnyak trip doktor yg akn round, round doktor & d geng yg pertama aku x suspen sgt, stakat soal sket2 tanye ok ke x, de turun tande ke lom, tekan2 perut, ilek jek.. tapi round doktor & d geng yg ke2 tu aku suspen.. sebab dia akn gtao ble dia dh abes cek seme pesakit nnt, dia suh aku g buang air sesiap & g depan kaunter ade 1 bilik, kat situ aku kene cek bukaan, ni la yg macam member aku Zura kate, selagi x bukak besar ehem2 kite tuuu (min pun dlm 5cm/6cm aku ase) selagi tu la tiap ari kite kene godek2 kat situ.. uwawawaw hari pertama kene godek tu doktor lelaki.. aiyarkssss.. wat pertama kali aku akn ternoda oleh doktor lelaki he3x dah la doktor tu hensem.. woopssss telebih suda..

18hb Jun (Jumaat)
Hari sok nye 18hb aku dpt pindah wad kelas 1, kat blk ni de 2katil, tp aku lonely jek sbb x dek org dlm blk tu..  Lepas cek bukaan hari ni, ade kemajuan, pintu nye dah bukak 2cm.. uwaawawa baru 2cm.. tp syukur la dr x bukak lngsung hu3x


Mase d godek2 tu, doktor kate still blum de bukaan g, pas2 dia kate ceni "saya bantu dgn jari ye" errksssss ngeri je kan dengar.. dia nak bantu bukak aku nye tu ngan jari dia jekk?? ergghhhhh bnyak2 bende kene wat, ni la yg aku paling fobia.. Bantuan bukaan dengan jari @ istilah medical nye IOL (aku dah jadi pandai sbb dh tetiap hari dok dgr doktor sebut)


Selain tu, aku pon d masukkan ubat induce bagi membantu gesaan/contraction yg lebih kuat.

Signboard yg slalu leh nampak ble nak masuk pintu wad




Kenangan ngan mama tersayang.. angah cayang mama.. mmuahhh3x

Hi3x muka Mr. Hubby yg macam paksa rela jek kan.. ye la.. kene layan kerenah bini dia ni yg nk bergambar gak, 17hb malam tu baru dia smpai pas blk dr keje & trus g spital. Aku pk kot la baby dlm perot nak jmpe papa dia br nak kua ke, tp dah jmpe pon x kua2 gak..
 
 
 
 
 
 
19hb Jun (Sabtu)
Lepas cek bukaan hari ni, doktor kate bukaan dlm 2cm - 2.5cm.. hmmm frust nye aku.. bile la baby nak kua ni.. x sabar dah mama baby oiittt.. x sanggup dah dok spital ni.. baby shedapp dok dlm perot mama yek..


Doktor & d geng yg round malam tu bagi aku pilihan setelah tgk aku ni contraction pn x bape kuat, hari ni dah 8 hari lambat dr due date.. dia tanye aku nak bersalin ahad ke isnin?? uwaawwa x sanggup dah aku nk tnggu isnin, aku kate esok je la doktor.. so doktor kate sok lepas subuh dlm kol 6 tu siap2 & aku akn di bawa ke labour room utk di paksa bersalin hu3x


Paksa bersalin?? Cemane gaye nye dia nak paksa aku ni?? He3x check it out kat Part 2 nnt ek.. Oh yek.. sebelum aku lupe, sebelum aku masuk spital, niat aku nak makan durian tercapai gak.. ni seme gara2 kwn aku kat opes JPS ler.. depa dok sebut tgh menyentak durian kt opes :) teliur lak aku, dok kenang kang dlm pantang lg ler x leh makan.. baik aku sental siap2..



Nyum.. nyumm..
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
~ Take Care & Ingat Allah Selalu ~

5 comments:

SiNoMoSa said...

Alhamdulillah u..Finally u bergelar mama jugak..Doakan i k ahaks ;)

axelida said...

hehe selamat kembali my fren! hehe aku pon berdobar dongar cite ko nih.. bab² kene godek tu.. haishh x sanggup dah!

WatauWaToccy said...

xsabar nk ikut sambongan kisah ni.. besh gak cite ni.. sape pengarah dia ek?? mamat khaled ke khalid mamat??

'ImranHud said...

welcome to mama's club..

angah said...

sinomosa : ngeh3x alhamdlah.. tq u.. kejap jek kan mase, ni thn ke2 kte pose kt jps ni & i alhmdlah da de Arissa.. I.Allah.. i salu doakan yg terbaik wat u.. Mr. Right tu dok nyorok2 lagi kot :p

Axelida : hu3x aikk x sangguo dah ek eda?? :p anda muktamad?? he3x

WatauWaToccy : ha3x ampesss ko.. ikut jgn x ikut episod setrusnye yg lbh suspen lg mendebarkan d pawagam berhanpiran andaaaa..

'ImranHud : tq zana.. baru aku tao cene ko ase nk besar kan 'imran & 'irdina :p

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...