Wednesday, August 25, 2010

Kelahiran Nur Arissa - Part 3

Uishh sampai episod 3 aku bercerita pasal baby yek... Hek3x excited tak hengat ko..

21 Jun (Isnin)
Ku pkir2 kan, aku & baby dh bleh kua wad hari ni.. Jahitan aku dah ok.. cuma.. baby aku plak de kua sket2 kunig/ jaundice.. aiseyyy.. cuak dah aku.. x bleh la aku balik hari ni.. Baby Ain pon ade kua tanda, tapi tak sebanyak baby aku.. Tu la kelebihan nye bile dia kerap BF baby dia sejak baby dia lahir.. Yg aku ni bleh di kire tao bape kali bagi.. baby sepatutnye kurang risiko utk dpt jaundice memandangkan aku berdarah B, ikotkan Ain lagi berisiko tinggi sebab dia berdarah O..

so beware ye kengkawn yg berdarah O, baby mmg senang nak dapat jaundice/ kuning.. tapi zaman skrng, tak banyak, sket.. ikot la darah pe pong.. mmg baby x leh lari dr kene jaundice kan.. cume tahap nye jek la berbeza.. ade yg bagi petua banyak makan kurma mase pregnant bleh elak baby dr kene jaundice.. baby korang dulu kene tak jaundice ni???

So pakej aku kat Hospital Tunku Ampuan Najihah tu tambah ler lagi semalam .. Tahap jaundice baby x la tinggi tapi dh smpai tahap yg perlukan pemantauan.. Aku kua wad tu & masuk lak wad len dimana baby akn dirawat lebih rapi dgn alat2 derang tu la..

Kat wad ni aku dah kalut pk & kuatkan smngat kene BF baby gak nak bg dia cpt elok dr jaundice tu.. alhmdulillah malam tu berjaya gak aku bagi & lame gak dia menyusu de dalam 50minit.. lenguh sehhhh.. dh la br hari ke2 bersalin.. tp anak punye pasal kan..

aku dalam wad ni mmg btol2 insafkan aku sebab bkn baby yg kene jaundice jek de, ade baby x ckup bulan, de baby tesedak susu, de baby jaundice yg tahap tinggi yg smpai kene gune 3 lampu.. alahaii ciannyer.. dlm wad ni gak seme ibu2 mmg aku tgk kuat smngat & cuba tabah lawan sedih dlm hati kenangkan anak derang.. mane yg baru masuk tu masing2 dah bengkak & merah mate jek aku nengok..

baby sebelah kiri kanan baby aku dua2 x ckup bln, mmg kecik jek la dr baby normal.. baby ni bkn jek kene pantau berat badn dia, kene gak pantau de jaundice ke x.. kire sedih2 aku ni, de lg org len yg lg sedihhh awwawawawwawa.. aku dah lupe lak pe name2 jiran2 aku tu, tapi kiteorg mmg sepakat dlm tu bile baby masing2 seme tido, kalo sesape yg tersedar baby mane2 yg nanges, kiteorg kejut kan la antara 1 sama len.. walo kiteorg br kenal, tp ase mcm dah lame kenal sbb masing2 faham cemane ase nye dok dlm wad tuuu.. wad rawatan rapi..

kat wad ni mmg kalo tgk masing2 tiap saat & ketika ade je yg tgh dok mengepam susu masing2.. nak bagi anak masing2 cepat sembuh & bleh kua wad secepatnye..

Aku?? Alhamdulillah dgn adenye pam Medela ihsan drpd Zana (tq so much weip, pam ni mmg bnyak jasanye kat aku) dapat la aku pam susu & bg baby.. kol 3pagi tuu aku bgn & g kat bilik salin baju kat wad tu & pam sensorang diri kat c2.. gigih kan aku ha3x msuk lif tekan sndri la yek.. Cenggini la upe nye pam yg aku gune sehingga hari ni.. Aku berazam dapat beli pam sndri nnt, so utk Zana.. kalo nak de baby baru nnt, bajet2 la bg aku dh ckp bajet, leh la aku bli pam baru & pulang kat ko ekkk :p

pam ni gak la yg bnyak berjasa mase aku g BTN hari tu.. dapat pam & wat stok walo x seberapa..

Medela Single Deluxe Breastpump

hasil pengepaman aku pagi tu dpt lah aku lihat dgn jelas nye cene upenye kolostrum tuuu (susu awal ibu) kaler nye agak kekuning2an & cam pekat sket dr susu biasa.. b4 ni tgk dlm buku jek.. Alhamdulillah dapat bg baby dgn menggunakan cawan kecik kolostrum tuu (kat spital derang x galakkan guna botol kannnn) tapi bile susu cam kurang, pihak spital akn bg susu tambahan kat baby, kat spital istilah nye derang panggil 'topup susu' kire kalo kite tgk baby lapar & ptut mnum susu time tu tp kite x bleh nk BF baby, kite gtao nurse & nurse akn bg susu tepung kat baby tu.. aku nk gak tao spital bg susu tepung brand ape, tp ape yg aku dpt tgk x de pa pe name brand yg besa kite tao kat pasaran yg derang bg kat baby2 kat situ..

22 Jun (Selasa)
Esoknye pas amik darah baby skali lagi & keputusannye baby aku dh bleh kua.. suspen jek tnggu result darah tu.. lega x hengat ble doktor dah bley kua.. yeehaaaaaaaaa syukur x terhingga aku..


Pics yg aku dpt ambik (curik2 gak ni he3x) dalam wad semata2 utk kenangan aku & baby.. tapi awas yek, gambar 18sx sket he3x sesuai utk tontonan bg yg berumur 18 thn ke atas..

Ni kire mase baby baru umur 2hari.. 


Hu3x korang pasan dlm pic ni.. baby tgh dirawat bwh cahaya lampu..
baby kene pakai spek mata..

Ceni la kadaan baby mase kene dok bawah lampu tu.. ni mase dia nyenyak tido..
x dek la sayu sngat biarkan dia bawah lampu tuu.. yg sedih mase baru nak letak tu.. dia cam x selesa & menangis.. maybe sbb cahaya lampu tu kan panas.. 

Ni posing sebelum nak balik.. aku bungkus dia cukup2..

Baby dgn spek mata yg x dpt di mana2 kedai mao pun shoping centre lain

Ceni la kadaan dlm wad, wad kelas 1 dah penuh..
so aku lepak wad kelas 2 ke wad kelas 3 aku pon x sure
aku tido katil yang de bnyak brg tu..
K u ols, tamat sudah kisah si baby & kelahirannye he3x
next time kite cite2 pasal len plak dah..

~ Take Care & Ingat Allah Selalu ~

5 comments:

Suliana said...

comelnya baby pakai spek :-) aqil dulu kena kuning gak, tapi detect masa dah sampai rumah, so tak de lah duk kat wad.. hehe

Ilhamny.com said...

linda darah O..anak2 pon suma kuning..ilham kuning sampai dr. sahkan dia G6PD..darah merah yg senang pecah sepanjang hayat...dua2 anak linda kena jemur blue light mcm arissa.. kesian tgk..rimas dia ngan spek tu kan..ilham siap kena tahan dua minggu dlm wad...

angah said...

su & linda : ye r skrng mmg x leh lari dr kuning ni kan.. kalo kene thn wad yg x bessh nye.. nk wat cara kg/tradisional pon susah.. Arissa hr tu dh kua bg dia air sengkuang cina.. alhmdlah sesuai ngan dia & ok & makin ok..

aku said...

ooo yang kuning tue breastpump..ku fikirkan pistol air.. hu..hu.. pepun tahniah2 dapat baby yer...

angah said...

ha3x (gelak smpai guling2) haa ye la pistol air.. dtg opes cni lei r men polis n3 kejar2 ngan makcik kesygan k-rol ngeh3x

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...