Tuesday, October 6, 2009

Entry Raya

Salam.. Dah lunch hour ni bleh la wat entry utk hr ni..

Hari ni kat ofis K.Ida @ boss kecik tak de, outstation ke Johor (sptutnya aku gi gak tu) & hari ni ade beberapa task yang perlu aku setelkan untuk disemak oleh K.Ida sok..
Kat ofis aku gak hari ni ramai yang tak sihat : sinomosa dari semalam mc, kama pon macam nak demam, nena baru sihat & naik ofis mnggu ni.. Ohh ye, kama hari ni dengan imej baru la.. Rugi sape tak datang hari ni tak dapat tengok kama dengan tudung baru (tudung munawarah uuuu :p) hmm... dengar cite Pn. Zalina pun tak sihat, sakit pinggang.. Aku ni alhamdulillah masih diberi kekuatan oleh Dia untuk terus beribadah gi kerja hari ni cuma tekak ade rase sikit pedih sejak Jumaat lepas lagi tapi still undercontrol..

Semoga kalian cempat sembuh yek.. Dapat jumpe kat ofis macam hari2 biasa begelak tawa sesama especialy time masing2 nak release tension masing2 :)
Patut nye hari ni gak ade jemputan jamuan raya & meraikan staff lama di ofis lame aku kerja tapi tak dapat aku lunaskan diri memandangkan pada awalnya aku dah inform urusetia tak dapat hadir disebabkan kena gi Johor hari ni.. Tapi pagi tadi, aizam member lama di CSFJ still bagi sms menjemput aku ke sana.. Tak dapat la jugak aku pergi memandangkan nak meneruskan puasa hari ni..
TQ CSFJ.. sudi gak jemput aku hik3x tq aizam :)
Niat dihati nak wat entry pasal raya lepas.. Bleh terima lagi ker dah 17 Syawal ni.. He3x janji still dalam bulan Syawal kan.. belasah jek ler.. lagi pon blog aku.. suke ati aku ler kih3x
Macam yang pernah aku ceritakan, raya tahun ni aku & hubby beraya seminggu direct di kg aku.. Hah?? Ape?? Aku dengar korang cakap tak aci ek cen2?? Hi3x Aci ke tak aci yang penting dah lepas & dah selamat dah pun jadi kenangan raya tahun 2009 kali ni..

Adik beradik aku tak ramai, cuma 3ketol jek.. So kalau orang lain raya adik beradik balik berkumpul, raya aku lain sikit.. Bukan adik beradik je berkumpul tapi sepupu2 pun akan balik berkumpul gak.. Ni disebabkan dari kecil aku dibesarkan kat kg bersama dengan 4orang lagi sepupu.. Cuma tahun ni sepupu aku Wati tak balik.. Di mana dia sekarang yek.. Hmm.. sambung balik pasal raya.. Kalau raya ni kire bukan adik beradik je berkumpul tapi sepupu aku yang besar sekali dari kecil ni akan balik gak berkumpul.. Kakak aku dah dijodohkan dengan orang negeri gak, so setel la masalah raya dia orang tiap2 tahun raya pertama memang akan raya kat rumah kami dulu.. Adik aku plak tahun ni raya pertama dia bersama anak sulung dia 'Kasih Nur Iman' & depa 1 family raya di Muar dulu tahun ni disebabkan turn tahun lepas kat umah kami..
Dijadikan cerita di :
Hari Raya Pertama (Ahad)
Lepas menunaikan solat sunat aidilfitri, kami pergi menziarah kubur arwah ayah aku & arwah atuk.. Sampai kat umah, aku sempat menyambung menikmati juadah raya yang ada.. Lepas tu memang jadi rutin aku akan tengok kat dapur kalau ade ape yang kurang untuk disiapkan..
"Lemang yang dah dipotong ade lagi ke? Nasi impit yang dipotong ade lagi ke? Rendang, Kuah Kacang, Kuah Lodeh ade lagi ke ata meja? Air tu dah nak habis tu, kena tambah"
Sebelum dialog ni keluar dari mulut mak & uwan aku, baik aku setelkan dulu.. Hi3x Aku faham kadaan kakak aku yang dah ade 2org askar tu.. nak plak dia orang tu kanak2 ribena yang membesar di zaman canggih manggih ni.. Mane reti nak duduk diam.. So, kalau si akid tu leka main, baru la akak aku boleh menghadirkan diri kat dapur.. Uwan plak memang sejak 2,3 tahun ni hanya bertanggungjawab siapkan menu2 berat bagi aku disamping mak aku jadi assistant.. Kalo hari raya, uwan memang tak dibenarkan masuk ke dapur.. Biar aku, mak & kakak je yang buat pe yang patut..

Selalunya hari raya pertama memang ramai saudara mara akan datang & memang shift aku ngan mak kat dapur susah nak stop.. Alhamdulillah & terima kasih atas kunjungan kalian.. Hari ni gak sempat aku mengabadikan sedikit kenangan kami yang mane sempat berkumpul.. Bergambar raya bersama Pak Cu & family @ amay (panggilan manja famili) & kakak aku & family..

Selalunya walaupun hari raya, mesti uwan/ mak akan masak nasi putih jugak memandangkan bile dah ramai2 tu mesti ade yang nak kena makan nasik jugak.. Bolehlah dimakan dengan lauk sup tulang/ masak lemak daging yang dibuat semalam (hari mantai).. Boleh gak makan dengan kuah lodeh & rendang..

Petang tu Pak Teh & family dan jugak Along Ady sampai satu family.. Lagi ligat la karenah budak2 kat umah.. Dengan adanya misha, achik & marsha macam2 tone suara aku dengar bile ade yang menangis/ tak puas hati.. So, raya pertama ni memang tak ke mane melainkan tolong mak siapkan apa2 yang patut untuk hidangan & aktiviti makan di rumah sahaja

Hari Raya Ke-2 (Isnin)

Disebabkan mak teh dah ade balik, he3x ringan sikit la beban aku tolong mak kat dapur.. Tapi mak aku la yang maintain setia kat dapur tu.. Dengan adanya p.teh & m.teh gak, maka menu kami hari tu adalah 'NASI BERIYANI UHU' bak kata P.teh.. Nyummm.. nyumm.. terliur plak ni.. teringat nasi P.teh & M,Teh masak :p hmm.. Apa cerita ngan budak2 plak? Bila kakak aku & family dah gerak balik ke kg sebelah suaminya barulah lega sikit sebab achik & misha tak de kawan nak gaduh, si dini dah ikut mak dia berjalan.. hi3x macam2x budak2x tu.. Petang tu gak sempat aku, hubby, mak, along ady & anak sulung dia si misha gi beraya ke area yang berdekatan je.. Tak ramai yang dapat memboloskan diri gi beraya bersama sebab ade hal masing2.. Aku ada ambik gak keadaan jalan yang jammed on the way nak gi beraya tu.. Bagero tol.. becinta nak sampai ke Tg. Ipoh tu dari umah aku.. Kuala Pilah jammed?? Haa kalau Kuala Lumpur tu jammed memang biasa.. Nak tengok kg aku jammed time raya ni la.. Sure statistik kereta kat kg aku time raya ni naik mendadak hik3x

Sampai rumah malam tu sepupu aku Ijai & wife (K.Fara) & anak2 nya faris & fatin dah sampai..

Hari Raya Ke-3 (Selasa)

Pagi2 lagi aku dapat perkhabaran P.Teh & M.Teh terpaksa balik awal disebabkan ingin melawat saudara belah M.Teh yang meninggal.. So pagi tu lepas sarapan dia orang pun balik.. Oh ye.. sorang lagi sepupu aku Khairul & wife (Liza) yang sekarang jadi preggy mummy sampai ke kg jam 5.00 pagi tu..

Petang tu adik aku & wife pun sampai dr Muar.. Petang tu gak aku & mak sama2 buat menu Mee & Kuew Teow Bandung untuk santapan kami semua.. Alaaa.. Bz sangat makan.. lupe ler nak rembat camera nak ambik gambo nye :p

Mula-mula macam slow jek kadar pengurangan jumlah mee bandung tersebut.. Alamak, aku masak dah la banyak gak ni, kalau tak habis membazir jek.. Tapi itu cuma permulaan hi3x bagero tol.. bikin saspen jek.. malam tu ade lagi saudara belah arwah atuk yang datang & dapat la sama2 merasa mee bandung & kesimpulannya licin la mee bandung tersebut hik3x alhamdulilah.. Petang tu Khairul & Liza dah balik KL sebab sok Khairul dah start keje..

Hari Raya Ke-4 (Rabu)

Pagi tu adik aku, sheila & kasih siap2 nak gi beraya.. Khabarnya mak sheila merangkap besan mak aku akan datang ptg tu.. Seperti yang aku rancang dgn mak & hubby petang semalam, di kesempatan yang ade ni, hari ni nak gi cari no. plate kereta kancil kami yang dah tak berapa nak comei tu :p lame dah nak cari tapi almaklum keje kat kl bz ngalahkan PM.. tak sompek2.. Mak aku kate plak ade 1 kedai yg bleh dapat murah.. Kiteorg on jek ler.. Alhamdulillah dapat buat no. plate tu dgn kos rm10 utk depan jek.. Murah tak ek?? Berbaloi la kot aku ase tu.. Lepas tu dapat gak cari wheel hub cover untuk Persona dgn harga cuma RM8/n0.. Memandangkan yang dah hilang tu 2ketul, kena la beli 2.. Murah giler sebab hubby pernah tanye kat Proton ori nye RM25/no.. Jadik ler, lagi pon bende alah ni bukan nye bahagian utama enjin ke nak kene carik ori/elok sket kan.. setakat penutup rim tu jek.. Janji tak masuk air kat rim tu ok la tu..

Menu hari ni aku & mak buat bihun soto.. Mak siapkan kuahnya, aku?? Aku berkhidmat sebagai pembuat bergedil hik3x rugi tak ambik gambar gak, kalau tak for sure korang terliur.. Resipi ni aku dapat kat internet & digabungkan dengan resepi K.Ema ofismate kat Caw. Jalan.. Tq K.Ema tak kedekut resipi hik3x rasa bergedil yang aku wat tu bleh la setakat nak cukup kan korum bhun soto hr tuh hik3x Siap wat 2nd round sebab nak buat utk family sheila yang akan dtg petang tu..

Raya ke-4 ni still aku tak ke mane kecuali keluar kalau ade barang dapur/ lain2 nak beli..

Raya Ke-5 (Khamis)

Along Ady & Ijai dan family siap2 nak balik dah.. tinggal la aku, K.Eta & adik aku satu family kat umah.. Hari ni aku tak ingat la ape lain dr yang lain terjadik.. Ohh yer, petang tu lepas abg ipar aku (a.mad) balik kami yang tinggal ni beraya ke Nilai ke rumah Wan Ngah (adik ipar uwan aku) ditambah dengan jammed & sesat barat, macam dah nak sampai KL dah aku rase perjalanan kami he3x alhamdulillah selamat sampai akhirnye..

Raya Ke-6 (Jumaat)

Hari ni kami sekeluarga sempat beraya ke Muar (besan mak aku) lepas sembahyang selesai tengok Sekar kami pun gerak.. Malam gak kami sampai kg aku balik.. Siap dengan merasa si dini muntah kat aku dalam kereta.. betuah punye dini :p mase pergi tadi dia tidur, on the way tu patut dia tak duduk diam je aku tengok.. selamat la aku ade bawak baju spare tapi kain batik je.. tak pasal2 aku pakai blause ngan kain batik balik tu hik3x ni baru anak saudara kan.. kalau anak sendiri nanti... cemane la ek..

Raya Ke-7 & 8 (Sabtu & Ahad)

Aku balik Rawang lewat gak malam tu, hubby la yang nak balik lambat, nak elak jammed punye pasal katenye.. lepas tengok cite Kuih Goyang Seha malam tu jugak kite org balik.. Sampai umah dekat kol 3pagi rasenye.. ZzzzzZZzzz terus jek la..

Ahad tu aktiviti rehat2 kat umah jek, mood nak mengemas pon tak datang bile pikir aku cuti lagi sok.. Ape yang paling bagero.. aku dah siap jemur baju hari tu.. Aku punye penat terlelap sedar2 dah ujan dengan lebatnye.. Argghhh selamat la kain baju aku jemur kat belakang umah... hu3x sahdis3x sia2 betol usaha menjemur kain aku hari ni..

Sekian alkisah raya pertama sampai raya ke-8 aku.. Keseluruhannya raya tahun ni memang meriah disebabkan kehadiran budak2 merangkap anak2 buah aku yang macam2 karenah tu.. Kalau ade mainan, semua kene ade.. kalau tak jenuh nak memujuk bile tibe angin tak nak kongsi main same2 tu.. Kalau diizinkan gak, aku akan buat entry khas raya dengan anak2 buah aku tu..

Raya tahun depan?? I.Allah diizinkan Dia, kite jumpe lagi ngan cerita aku maybe sambutan di Kedah pulak di hari raya pertama.. Mudah2an kebahagian & keceriaan aku & hubby akan lebih berseri dengan adanya cahaya mata ek.. mudah2an.. aminnnn... Korang doa2 kan la ek... Tapi ni raya tak habis lagi.. Puasa kan 29hari.. so kite raye la sampai 29hari :) kalau ade cerita lagi kite sambung lagi k..

~ Take Care & Ingat Allah Selalu ~

1 comment:

SiNoMoSa said...

hehe..patut laa entry raya nye lama sgt nak publish..rupanya sampai raya ke7 nye cite..mcm astro plak hehe..seb baik tak buat entry untuk sebulan raya..jenuh aih nak baco hehe..;-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...